Ennio Morricone 5+1 legemlékezetesebb filmzenéje

Filmparadicsomjanuár 3, 2019

A 90 éves olasz zeneszerző a filmtörténelem egyik legnagyobb hatású, legismertebb komponistája. Többek között két Oscar-díjjal, két Golden Globe-díjjal, két Grammy-díjjal és még számos más elismeréssel büszkélkedhet. Zenéiben előszeretettel használ harmonikát, pánsípot vagy elektromos gitárt. Több mint 500 filmzenét szerzett, melyek közül számtalan emlékezetes melódia égett bele emlékezetünkbe.

 

A Jó, a Rossz és a Csúf

Sergio Leone direktorral való munkakapcsolata az Egy maréknyi dollárért című westernfilmmel kezdőzött. Majd a spagettiwestern nagy úttörőjének számos kiváló filmjéhez szolgáltatta a háttérzenét. Az egyik ilyen az 1966-os A Jó, a Rossz és a Csúf című alkotás.

 

Volt egyszer egy vadnyugat

Talán az egyik legismertebb, leghíresebb szerzeménye, amit szintén az olasz rendező filmjéhez írt. Állítólag a zene előbb kész volt, mint a film, és Leone Morricone dallamai köré építette a jeleneteket. A mester az összes főszereplőnek külön témát komponált.

 

Volt egyszer egy Amerika

1984-re a rendező-zeneszerző páros immáron 7 közös munkán volt túl, így nem is volt kérdés, hogy Leone utolsó filmjéhez is az olasz mester szolgáltatja majd a háttérzenét. A közel 4 órás drámából nehéz kiragadni egy témát, annyi gyönyörű és emlékezetes melódia csendül fel benne.

 

Aki legyőzte Al Caponét

Az igaz történeten alapuló gengszterdráma az Al Capone elleni “vadászatot” göngyölíti fel, melynek zenéjéért ’88-ban Morricone Grammy-díjat kapott, “Legjobb eredeti zenei album” kategóriában.

 

Cinema Paradiso 

’91-ben BAFTA-díjjal jutalmazták Giuseppe Tornatore filmjéhez írt művéért. A mester a film első nézése során “álmodta” meg a mű zenéjének alapját. Az olasz zeneszerző-rendező páros egyébként egymásra talált, ugyanis azóta 7 produkcióban működtek együtt.

 

+1: A profi

A francia kultfilmhez szerzett műve mondhatni sláger lett, még a rádiók is játszották. Kevesen tudják, hogy a “Chi Mai” nevű dal eredetileg az 1971-es Maddalenához íródott.

Kategória

Szólj hozzá

Név *
Adj meg egy nevet
Email *
Az email címedet nem tesszük közzé sehol
Weboldal

Lájkold oldalunkat!

 

Nagyra értékeljük!